Gedin - MNO Vervat - Emmen Zuid

Station Emmen Zuid

16 juli 2013

Het oude station Emmen Bargeres wordt vervangen en verplaatst naar een nieuwe locatie, aan de rand van Emmen. Een nieuw station in combinatie met een onderdoorgang onder een provinciale weg.

Project Station Emmen Zuid
Opdrachtgever MNO Vervat Beton
Jaar 2011
Contract Type Design & Construct
Aanneemsom onbekend
Functie Werkvoorbereider

 

Gedin B.V.  &  Station Emmen Zuid

In opdracht van ProRail is door MNO Vervat Beton het nieuwe station Emmen Zuid aangelegd. Het nieuwe station is in 2011 geopend aan de zuidkant van het Drentse Emmen, nabij de woonwijken Delftlanden, Rietlanden, Bargeres en het bedrijventerrein Waanderveld. Het vervangt het oude station Emmen Bargeres uit 1975.

 

Tot de opdacht van MNO Vervat Beton behoort onder andere de bouw van het nieuwe station Emmen Zuid en het bijbehorende spoordek voor de Nieuw-Amsterdamsestraat in Emmen. Tevens behoren de herinrichting van de Nieuw-Amsterdamsestraat op het omliggende wegennet en de sloop van het oude station Bargeres tot de scope van de werkzaamheden.

 

 

 

Gedin Station Emmen Zuid

 

 

De vroegere spoorwegovergang over de Nieuw-Amsterdamsestraat is vervangen door een ongelijkvloerse kruising waarbij de weg verdiept en deels vierstrooks (2 x 2 rijstroken) is aangelegd. Naast het spoorviaduct is een fiets-voetbrug aangelegd die naar het aan de westzijde gelegen stationsplein leidt. Op het stationsplein bevinden zich een groot parkeerterrein (Park & Rail) en een busstation. De inrichting van de spoorwegomgeving is toekomstvast ontworpen. Er is rekening gehouden met de mogelijkheid van een spoorverdubbeling in de toekomst waarbij er een extra perron aan de zuidkant van het spoor ontwikkeld kan worden. Daarnaast is er rekening gehouden met een eventuele uitbreiding van het parkeerterrein en het busstation.
 

Gedin Station Emmen Zuid

 

Op vrijdag 27 mei 2011 vond de officiële feestelijke opening van station Emmen Zuid plaats. Een innovatief ontwerp en moderne architectuur hebben het project aanzien gegeven. In september 2011 werd het station onderscheiden met een Brunel Award, een internationale prijs voor spoorwegarchitectuur. Hierbij werd de eerste prijs gewonnen in de categorie Rail Stations.

 

 

 

Op het project Station Emmen Zuid heeft Gedin invulling mogen geven aan de werkvoorbereiding. Inventarisatie van werkzaamheden, schrijven van werkplannen en opstellen van planningen zijn hierbij de kerntaken geweest. Als adviseur voor de projectleiding hebben wij op diverse aspecten van het project een bijdrage kunnen leveren.

 

Kijkt u voor meer informatie ook op www.mno.nl/news/134/Station-Emmen-Zuid-sleept-Brunel-Award-binnen.html

 

Gedin Station Emmen Zuid  Gedin Station Emmen Zuid

 

Gedin Station Emmen Zuid  Gedin Station Emmen Zuid

< Overzicht